Az alábbi étel egy
nem olyan rég indult, egészséges és organkus táplálkozást hirdető amerikai
gyorsétteremlánc receptjének koppintása, illetve alapos átfogalmazása és
egyszerűsítése. Érdemes megnézni a www.chipotle.com
oldalt, szeretni a videót és várni, hogy egyszer itthon is nyílik éttermük.
Filozófiájuk része, hogy minden receptjük teljesen nyilvános és otthon is
elkészíthető.
A teljes étel 10
összetevőből áll, ennek ellenére nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető az
egész. (Az összetevők után a keverési arány.)
Állófogadásokra, kertipartikra tökéletes. :)
Állófogadásokra, kertipartikra tökéletes. :)
1. RIZS: Főzz basmati rizst, ízlés szerint ízesítsd apróra vágott
korianderlevéllel és lime levével. (Egy merőkanálnyi)
2. BAB: Fekete babot, vagy annak híjján vörösbabot (konzerv) kicsit
melegíts össze ízlés szerint fahéjjal. (1-2 evőkanálnyi)
3. ZÖLDSÉG: Enyhén csípős zöldpaprikát (Jalapeno) égess feketén szenesre
nyílt gázlángon, majd húzd le a szenes héját. Vágd hosszanti csíkokra és azokat felzd meg. Kb. 4-5 cm hosszú
és fél cm széles csíkokat kapsz.
Vágj
lilahagymát hosszába félbe (nem az egyenlítője mentén). Vágd fel úgy a hagymát,
hogy hosszú csíkokra bomoljon. Párold meg olivaolajon annyira, hogy még ne
legyen teljesen puha. A végén keverd bele a paprikát, hogy összemelegedjenek és
a hagyma is átvegye azt a mennyei szenes ízt. (1-2 evőkanálnyi)
4. HÚS: Csirkemelleket dörzsölj be frissen őrölt borssal és süsd
serpenyőben olivaolajon aranysárgára. A beljejének nem kell még átsülni. Szedd
ki és aprítsd kb. másfél cm-es kockákra. (Először szálakra merőleges hosszanti
csíkokra érdemes, utána szétbomlik szinte magától.) Ezeket dobd vissza a
serpenyőbe, keverj hozzá őrölt koriandert, sózd és süsd majdnem készre. A
legvégén keverj hozzá paprikát is és ebben forgasd meg. (3 evőkanálnyi)
5. SALSA: Apríts paradicsomot és lilahagymát apró kockákra 1:1 arányban és
keverd össze őket aprított korianderlevéllel. (1 evőkanálnyi)
6. KUKORICA: Kukoricát keverj össze apróra vágott korianderlevéllel (esetleg apróra vágott lilahagymával). (1
evőkanálnyi)
7. GUACAMOLE: Egy avokádót, egy kisebb paradicsomot apróra vágva, egy kis
zöldpaprikát (jalapeno) apróra vágva, egy teáskanál apróra vágott
korianderlevelet és egy teáskanás lime-levet pépesíts homogénra. Sóval kicsit
ízesítsd. (1 evőkanálnyi)
8. TEJFÖL (1 evőkanálnyi)
9. SAJT: Reszelt trappista tökéletesen megteszi. (1 kis maréknyi)
10. SALÁTA: Egy cm-es csíkokra vágj salátalevelet. (1 maréknyi)
Néhány megjegyzés:
- A korianderlevél NEM helyettesíthető korianderrel, vagy petrezselyemmel.
- Ha valamelyik alkotóelem ízvilágát bizarrnak érzed, akkor gondolj arra, hogy milyen jó volt együtt és bízz a receptben. A korianderlevél sokáig szokatlan a legtöbb embernek. Meg kell kicsit szokni, de nagyon alapvetően hozzátartozik ehhez az ételhez.
- A guacamole nagyon hamar oxidálódik, ezért ha egy rövid időre is levegőn hagyod akkor bebarnul és veszít a frissességéből. Érdemes úgy lefóliázni, hogy a fólia közvetlenül a guacamole felszínén legyen. Így eltartható hűtőben.
- A vágások iránya és a méretek nem véletlenek.
- Nem érdemes csoportosítani az összetevőket, mint pl a salsa és a kukorica összetevőit, mondván, hogy az egyikben úgyis van korianderzöld, minek a másikba is, mert ez az étel a szemet gyönyörködtető színesztétikájával is hozzájárul az élményhez.
- Igyatok mellé friss vizet citromkarikával!
Gratula!
VálaszTörlésde! F7 a wordben, vagy szólj egy korrektornak! :P
rízs=RIZS, Jalapenho, japapenho=Jalapeno
Danke. Lyavittotam.
VálaszTörlés